Пређи на главни садржај

ПОРЕЗ НА ПОРЕЗ - ПИСМО СВАКОМ ПОТРОШАЧУ

Драги читаоче овог блога,

Немам коме да пишем осим теби. Јер свако од нас је, када је у питању електрична енергија "грађанин покорни". Не платиш -  искључе те. Имаш мјесец дана форе. У овој земљи чак нема ни заштите од искључења за вријеме зимских мјесеци, док у капиталистичкој САД има. Плаћаш и ћутиш, није спорно. Ионако је цијена најнижа у региону, Европи, свијету, а и шире. Лако је тебе убиједити у било шта. Ево, кладим се да ниси знао да је потрошња електричне енергије по домаћинству код нас двоструко већа но у Аустрији. А како би и знао? То није тема, јер да јесте неко би се већ досјетио да је уштеда у сваком домаћинству патриотски задатак. Од изолације, до уређаја, гријања, столарије, фасаде. У оној мрској Словенији потрошили су 200 милиона Евра, а које су субвенционирали грађанима зарад штедње - ефекат као да су саградили једну термоелектрану. У свакој општини канцеларија, грађаин се обрати, добије савјет бесплатно и субвенцију, веома велику, да изведе радове којим ће остварити огромну уштеду. Мањи рачун, како Словеци замишљају добар је свакоме.

Но не бих ја ово писао да би, не дај Боже, критиковао ВЛАСТ, па власт је увијек у праву. Хоћу да тебе критикујем драги читаоче. Не знаш да кажеш ДОСТА. Не гледаш више ни рачуне које добијаш, не пратиш како и зашто неко нешто ради, само погињеш главу и ћутиш.

Та иста ВЛАСТ ти лијепо на рачун напише "накнада за обновљиве изворе енергије" и лијепо ти то обрачуна и достави уз сваки рачун. И не само то, него ти лијепо, као и свака цивилизована држава обрачуна и ПДВ на маглу.  Ево ти илустрације:





Ето накнаде за обновљиве изворе енергије, на овом примјеру 5,55 КМ, а ето и ПДВ 0,94 КМ.

Коме ово плаћаш? Закон каже следеће:
(1) Средства за подстицање производње елетричне енергије из обновљивих извора и у ефика сној коге нерацији обезбјеђују се из накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и ефикасну когенерацију.

Дакле драги читаоче ти сваки мјесец издвојиш паре за подстицај. Код нас то зову порез, јер како другачије назвати нешто што се Законом утврди, него порезом, поготово зато што тим парам не располаже Електропривреда, нити јој иде у приход, него си добио још једног паразита оператора, па имаш и ово рјешење:
(1) Из средстава за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и у ефикасној когенерацији обезбјеђују се:
а) укупан износ преми ја за електричну енергију из обновљивих извора и у ефикасној когенерацији,
б) трошкови балансирања,
в) трошкови рада Оператера система подстицаја и
г) унапређење мјера енергетске ефикасности

Ех, сада читаоче не знам како да кренем даље. Држава смисили намет, па направи још једну администрацији, као да их нема довољно, па их плаћа из ове накнаде, а стимулације иду погоди гдје? Па оним малим тајкунима који су направили мале хидроелектране највише, нешто и онима што се баве соларном енергијом, али незнатно. Но откуд ови тајкуни? Па недавно је била "бура" око Закона о концесилама. И ту се налазе ти тајкуни који би требали да нашој држави плаћају накнаду за кориштење природног ресурса - воде. Кад, оно гле чуда, имамо ми државу која ће њима дати подстицај што су нас почастили таквом инвестицијом. Јасно је да је ово математика без математике. Још да знаш драги читаоче да њима наша ЕП доведе и далековод до прага електране, да се не би превише истрошили. Ех, добра смо ми држава, а и поштено плаћамо.

Нема тебе драги читаоче у плановима енергетске ефикасности ни у божићној плећки. Како би и био када има читав ред тајкуна и такунског рода који треба намирити. каква штедња енергије, разбацуј и троши. Што би ти драги читаоче мијењао столарију, ударао стиропор, прелазио на пелет, а да ти још неко да подстицај? Плаћај и ћути.

На крају доживиш и последњу увреду. Та иста држава која пропише намет уредно ти обрачуна ПДВ као да си нешто прометовао, а не платио ПОРЕЗ. а удри порез на порез, док је оваца биће и шишања.

ПРСТ НА ЧЕЛО, а онда пиши писма, немој само да читаш.

















Коментари

Популарни постови са овог блога

ОПУШТЕНЦИЈА

Драги читаоче, Чуо си изреку "Ђаво је у детаљима". Но никога више не изненађује да су ђаволска посла свуда око нас, а што је најгоре, нема ни анђела који би вас спасили. Колико сте пута на разноразним шалтерима доживјели разне врсте неугодности због једног папира? Такозвани реформисти су обећали да ћете све своје послове из парав која вам припадају ријешити у мјесту пребивалишта. Но, у највећем броју случајева то је само парола, а трошкове које ћете имати прибављајући разна увјерења ван мјеста пребивалишта можете префактурисати само небеском царству. Али, тема није држава и њено, у вријеме избора, снисходљиво излажење у сусрет грађанима. Тема је заштита потрошача и још један зоран примјер како заштите нема. Наш М:ТЕЛ "имате пријатеља има дивне праксе. Занемаримо сада, на тренутак, проблеме који корисници услуга имају у ромингу, јер то укључује и неку трећу страну, елемент иностраности. Хајде да говоримо о обичном "допуна" пакету у мобилној телефонији.

КАКО И ЗАШТО ОПШТИНЕ ФИНАСИРАЈУ ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА?

Драги читаоче, Тешко је у овој држави ствари назвати правим именом. Поготово кад имаш власти којима је марифетлук већ у крви, а њихово незаконито понашање амнестирано од било које врсте одговорности. Најновија сапуница и драма одвија се већ у неколико наставака наочиглед слуђене јавности. Када се вампирска акцизна коалиција лако договорила да треба завући руке што дубље у џепове грађана и поскупила гориво за 18 фенинга, обећања типа "мед и млијеко" уз одрицање су доминирала јавним простором. Сада, само три мјесеца након успјешне крвопијске операције свједочимо кукњави те исте вампирске колације која не само да није у стању да подијели плијен него баца нову прашину у очи тој истој јавности. Наводно, кредити за градњу доспијевају, па ће умјесто путарских предузећа те кредите враћати БУЏЕТ, а путари ће наводно морати да подигну кредите да измире обавезе према БУЏЕТУ. Дакле није тачно ни то, да су средства намјенска, већ припадају буџету ентитета. Драги читаоче, Свако

ШТА ЈЕ НАМА УСТАВНИ СУД?

О улози јавног сервиса у информисању грађана Републике Српске много је написано. Оснивачки акти, кодекси понашања, смјернице за рад су већ одавно бачени под ноге. Партијска политика доминира садржајем, а није никаква тајна да прилоге са "тумачењем" информација креирају кабинети и достављају на објављивање са напоменом "не подлијеже редиговању". Све је то утицало на пад рејтинга РТРС и пад повјерења грађана у оно што емитује јавни сервис. Но унаточ видном пропадању у погледу квалитета информације, чини се да катастрофи нема краја. Најновија појава је занимљива зато што иде корак даље. Игнорише став једне од најважнијих институција Републике Српске - Уставног суда, и наставља свој приватни обрачун са Небојшом Вукановићем, који је модерни "enfant terrible" СНСД изопачене страначке структуре. О обрачунима РТРС бса Небојшом Вукановићем може се написати посебна студија. Уредништво РТРС је у том обрачуну толико заборавило своју мисију да нисмо успјели сазнат